Op zaterdag 7 oktober zingt Capella Cumerana de tweede Choral Evensong van dit seizoen gevuld met veel nieuwe muziek. Aan het begin van de Choral Evensong wordt het ‘Abendlied’ van Joseph Rheinberger gezongen.

Klonk in het voorjaar al eens het Nunc dimittis (Lofzang van Simeon) van Herbert Howells nu klinkt ook het Magnificat (Lofzang van Maria) van deze Engelse componist met een typisch eigen geluid. Deze versie voor St Paul’s Cathedral in Londen (voltooid op Tweede Kerstdag 1950) is één van de ruim 20 verschillende versies die hij schreef van deze Lofzangen.
Na het schrijven van deze Canticles (zoals de twee Lofzangen samen wel worden genoemd) zei hij dat de grote ruimte van St. Paul’s Catherdral de muziek hadden beïnvloed, aangezien de lange echo van de kathedraal betekende dat veranderingen in harmonie en tonaliteit breder uitgesponnen moesten plaatsvinden dan wanneer het een minder galmend gebouw was. Ook het opbouwen van een muzikale climax (crescendo) die de hele kerk vult wordt  door een grote ruimte langzamer opgebouwd. Ongetwijfeld zal deze muziek in de ruime akoestiek van de Stevenskerk met haar imposante König-orgel geweldig uit de verf komen.

Naast muziek van Howells staat er ook muziek van de hand van dirigent Daniel Rouwkema op het programma. Rouwkema is sinds 1 september jl. aan het koor verbonden. Hij schreef een contemplatieve zetting in ‘close harmony’ stijl voor Psalm 121.

Van Henry Belfour-Gardiner klinkt diens Evening Hymne als motet met woorden uit de negende eeuw; ‘Te lucis ante terminum’.

Capella Cumerana zal deze keer begeleid worden door  de jonge organist Jan Pieter Lanooy die aan het einde de bekende Toccata van Marius Monnikendam (1896-1977) ten gehore zal brengen.

De Choral Evensong is van 16.00- 16.45 uur, en de toegang is vrij. Een vrijwillige bijdrage (ook met pin) wordt zeer op prijs gesteld. U bent van harte uitgenodigd.

Het muzikale programma bestaat uit:

  • Abendlied – Joseph Rheinberger (1839 – 1901)
  • Preces – John Barnard (1948 *)
  • Psalm 121 – Daniel Rouwkema (1974 *)
  • Magnificat (St Paul’s) – Herbert Howells (1892 – 1983)
  • Nunc dimittis (St Paul’s) – Herbert Howells
  • Responses – John Barnard
  • Evening hymne – Henry Balfour Gardiner (1877 – 1950)