Op zaterdagmiddag 2 december, de vooravond van de eerste Adventszondag, zingt Capella Cumerana een Choral Evensong in de Stevenskerk.

Deze keer staat de Evensong in het teken van de verwachting van het Kerstkind.

Als introït klinkt de Advent Responsory I look from afar op muziek van Giovanni Pierluigi da Palestrina, Stir up thy strength, O Lord, and come: wij verwachten Hem, zien uit naar Zijn komst.

De vaste gezongen gebeden klinken in de zetting van de in 1941 geboren Humprey Clucas. Hij is een veelzijdig componist en zanger, vooral van liturgische muziek.
Als componist was hij autodidact, hij combineerde zijn muzikale carrière lange tijd met het leraarschap en schreef bovendien twee dichtbundels en een drietal misdaadverhalen. Curieus detail: die spelen zich af in Westminster Abbey, waar Clucas in de jaren ’90 meezong als lay-vicar. Zoals uit zijn autobiografie blijkt was het niet zijn gelukkigste tijd, maar het leverde dus wel inspiratie.

De Psalm die zal klinken in deze Evensong is de 25e gezongen door de mannen van het koor op Gregoriaanse modus. De naam van de eerste Adventszondag, Levavi, dankt zijn naam aan deze Psalm: Ad te levavi animam meam (Tot U heb ik mijn ziel opgeheven).

Van Philip Moore (*1943) klinken zijn ingetogen Magnificat en Nunc dimittis uit zijn Third Service. Prachtige doorgecomponeerde passages wisselen zich hierin af met gregoriaans, een bijzondere en spannende combinatie.

Van de Amerikaanse componist Paul Manz (1919-2009) klinkt zijn meest bekende koorwerk E’en So, Lord Jesus, Quickly Come als motet. Dit werk is in de afgelopen jaren ook regelmatig te horen geweest in de populaire Festival of Lessons and Carols uitzendingen verzorgd door King’s College Cambridge.

Berry van Berkum begeleidt Capella Cumerana – en de samenzang van een mooie hymne- op het beroemde König-orgel.

Voorganger is Henk Gols en Capella Cumerana staat onder leiding van Daniel Rouwkema.

De Choral Evensong begint om 16:00 uur en is gratis toegankelijk (collecte bij de uitgang).

Allen van harte welkom!