Op zaterdag 2 maart, de vooravond van zondag Oculi, zingt Capella Cumerana de eerste Choral Evensong van 2024 gevuld met muziek voor de 40-dagen tijd.

Na een paar maanden winterstop begint het koor weer met frisse moed aan de maandelijkse reeks van gezongen vespers en daarom klinkt als introit het verstilde Peace be to this congregation.

De tekst geschreven door Charles Wesley (hij was in de 18e eeuw een van de founding fathers van de Methodisten en schreef maar liefst ruim 6500 liederen) werd vertaald door theoloog Sytze de Vries (*1945) in  Vrede heel deze gemeente, vrede ieder, groot en klein en van een lyrische melodie voorzien door de Noord Ierse componiste Alison Cadden.  

Een vredesgroet aan ieder die deze vesper bezoekt.

De preces and responses zijn dit keer van de hand van Humphrey Clucas, een veelzijdig componist en zanger, vooral van liturgische muziek. Als componist was hij autodidact, hij combineerde zijn muzikale carrière lange tijd met het leraarschap en schreef bovendien twee dichtbundels en een drietal misdaadverhalen. Curieus detail: die spelen zich af in Westminster Abbey, waar Clucas in de jaren ’90 meezong als lay vicar. Zoals uit zijn autobiografie blijkt was het niet zijn gelukkigste tijd, maar het leverde dus wel inspiratie.

De 25e Psalm klinkt op een chant van John Camidge jr. (1790-1859) waarna de Lofzang van Maria (Magnificat) en het Nunc dimittis (Lofzang van Simeon) klinken in een afwisselende zetting in D-grote terts van Charles Wood (1866-1926).

Als motet klinkt O Saviour of the world (Salvtor mundi) van John Goss die ooit organist en dirigent was van St Paul’s Cathedral Londen en vooral bekend van zijn melodie Prijs mijn ziel de Hemelkoning.

De Choral Evensong begint om 16:00 uur en duurt ongeveer 45 minuten.

Capella Cumerana zal deze keer begeleid worden door organist Dirk Luijmes en de voorganger is Wilma Hartogsveld.

De toegang is gratis, wel is er een collecte bij de uitgang ter bestrijding van de onkosten.

U bent van harte welkom!