Let op: in verband met de maatregelen rondom het coronavirus gaan de vespers tot aan de zomer niet door. Wij hopen u in het najaar weer te kunnen toezingen!

Capella Cumerana zingt de maandelijkse vesperdienst, op de eerste zaterdag van de maand om 16:00 in de grote Stevenskerk in het centrum van Nijmegen. Bij deze vespers wordt koormuziek die tegenwoordig vooral op koorconcerten te horen is, opnieuw in een liturgische context geplaatst. Daardoor komt de diepere laag van tekst en muziek naar boven. De vespers worden georganiseerd door Stichting Ontcommer (Spiritualiteit en Cultuur in het hart van Nijmegen). Een bekend hoogtepunt in het jaarprogramma is het zingen van de kerstnachtdienst in de overvolle Stevenskerk.

Gezongen avondgebed
In de traditie van de christelijke kerk worden er op verschillende tijden van de dag gebeden gezegd, met name in de kloosters en kerken. Dit koorgebed, of getijdengebed, heeft vaste momenten op de dag en een vaste structuur. Het bepaalt van oudsher het dagelijks leven in kloostergemeenschappen en ook van vele individuele gelovigen. De vespers zijn deel van dit dagelijkse getijdengebed. Ze zijn meestal een afwisseling van gezongen of gereciteerde psalmen, kantieken zoals het magnificat, hymnen, lezingen en gebeden. De koorvespers in de Stevenskerk worden doorgaans uitgevoerd volgens de zangtraditie van de Engelse Kerk, de Evensong.