Zangers (m/v) van Capella Cumerana hebben verschillende motieven om mee te zingen.

  • Iedereen vindt het fijn om in de prachtige ambiance en akoestiek van de Stevenskerk te zingen.
  • Ook wordt gewaardeerd dat er muziek kan worden ingestudeerd en uitgevoerd met een middelgroot koor dat goede zang- en muzikale kwaliteiten heeft.
  • Koorleden waarderen dirigente Jetty door haar muzikaliteit, spiritualiteit en persoonlijkheid.
  • Muziek zingen in de context waarvoor het is geschreven is voor zangers ook een motivatie om deel uit te maken van Capella Cumerana.
  • Tevens ervaren koorleden een verbondenheid met elkaar, een verbondenheid die versterkt wordt door de muziek en de momenten van bezinning en aandacht tijdens een Choral Evensong. 

Capella Cumerana repeteert en musiceert op een serieuze én ontspannen manier, met gezonde focus op de kwaliteit van de uitvoering van de muziek en de Choral Evensong als avondgebedsdienst. In de ruim 25 jaar van haar bestaan heeft Capella Cumerana een sterke reputatie opgebouwd door de zuiverheid van het zingen en de breedte van zijn repertoire. Mede hierdoor wordt het koor regelmatig uitgenodigd om ook andere festiviteiten in de Stevenskerk muzikaal op te luisteren.

Dirigente – Jetty Podt

Sinds de oprichting in 1994 staat het koor Capella Cumerana onder leiding van Jetty Podt.

Zij is als organist en kerkmusicus werkzaam in de Nijmeegse Stevenskerk. Tevens is zij de officiële Stadsorganist van Nijmegen. Naast haar carrière als concertorganist heeft Jetty zich met veel plezier toegelegd op een vrije manier van zingen, verbonden met adem en lichaam. Zang- en ademlessen van Paul Triepels waren en zijn hierbij een grote inspiratiebron.

Haar eigen stemontwikkeling heeft zij met succes vertaald naar het leiden van het koor; menig koorlid heeft zijn of haar adem en stem ontwikkeld tot een vrijer en welluidender gebruik. Als geen ander weet zij de enorme akoestiek van de Stevenskerk te benutten voor een zo mooi mogelijke koorklank.

“Het is zoeken naar de magie van de klank in de ruimte, elke keer opnieuw; als het lukt, ervaren we met z’n allen, koorleden en luisteraars, heel mooie momenten!”

Deze momenten worden in de Evensong gevolgd door een intense, samen beleefde stilte; “misschien wel het mooiste moment van de Evensong…”