Zangers (m/v) van Capella Cumerana hebben verschillende motieven om mee te zingen.

  • Iedereen vindt het fijn om in de prachtige ambiance en akoestiek van de Stevenskerk te zingen.
  • Ook wordt gewaardeerd dat er muziek kan worden ingestudeerd en uitgevoerd met een middelgroot koor dat goede zang- en muzikale kwaliteiten heeft.
  • Muziek zingen in de context waarvoor het is geschreven is voor zangers ook een motivatie om deel uit te maken van Capella Cumerana.
  • Tevens ervaren koorleden een verbondenheid met elkaar, een verbondenheid die versterkt wordt door de muziek en de momenten van bezinning en aandacht tijdens een Choral Evensong. 

Capella Cumerana repeteert en musiceert op een serieuze én ontspannen manier, met gezonde focus op de kwaliteit van de uitvoering van de muziek en de Choral Evensong als avondgebedsdienst. In de ruim 25 jaar van haar bestaan heeft Capella Cumerana een sterke reputatie opgebouwd door de zuiverheid van het zingen en de breedte van zijn repertoire. Mede hierdoor wordt het koor regelmatig uitgenodigd om ook andere festiviteiten in de Stevenskerk muzikaal op te luisteren.

Oprichting in 1994

Vanaf de oprichting in 1994 stond Capella Cumerana bijna 30 jaar onder leiding van Jetty Podt. Zij was en is als organist en kerkmusicus werkzaam in de Nijmeegse Stevenskerk.

Dirigent – Daniel Rouwkema

In augustus 2023 heeft Daniel Rouwkema de muzikale leiding van Capella Cumerana op zich genomen.

Al tijdens zijn studie (orgel en koordirectie) kwam Daniel Rouwkema (1974)  in aanraking met de Engelse koormuziek bij het Roder Jongenskoor. Bij oprichter Bouwe Dijkstra ontving hij zijn eerste zanglessen en vervolgens ontving hij lessen bij Klaziene van der Vinne.

Bij Stephen Cleobury  (King’s College Cambridge) en de bekende componist en dirigent John Rutter volgde hij masterclasses aangaande de Engelse koortraditie.

Na enkele jaren als freelance-dirigent in Noord Nederland gewerkt te hebben werkte hij bijna 5 jaar met succes in het Verenigd Koninkrijk (Chester en Belfast), hier bekwaamde hij zich in het werken en vormen van kinderstemmen en kreeg hij een volledig beeld van de Engelse koor,-klank, én -traditie.

Als kerkmusicus is Daniel (sinds 2017) werkzaam aan de Haagse Kloosterkerk, daarnaast is hij artistiek leider van diverse koren en gezelschappen waaronder Vocaal Ensemble Magnificat te Emmen, de Utrechtse Schola Davidica en Choral Voices waarmee hij maandelijks in de Nieuwe Kerk te Groningen een Choral Evensong verzorgt.

De afgelopen jaren trad hij op in de kathedralen van St. Alban’s, Bristol, Chester, Exeter, Liverpool, Londen (St Paul’s Cathedral en Westminster Abbey), Worcester en York.

Hij voerde in de afgelopen jaren diverse grote koorwerken uit (veelal met orkest) waaronder diverse Bach cantate‘s, Brahm’s Ein Deutches Requiem, Britten’s St Nicholas Cantata Duruflé’s Requiem, Fauré’s Requiem, Händel’s Coronation Anthems en Messiah, Haydn’s Jahreszeiten, Rutter’s Magnificat en Requiem.

Tweemaal stond hij met gezamenlijke koren en orkest in het Amsterdamse Concertgebouw op kerstavond en werkt hij regelmatig mee aan het TV- programma Nederland Zingt (EO).

Naast zijn werk als dirigent en organist is hij actief als componist.

Zijn werken worden regelmatig uitgevoerd en opgenomen op radio, TV en CD en zijn uitgegeven bij diverse uitgeverijen, ook is er werk van Daniel opgenomen in het in 2013 verschenen Nieuwe Liedboek van de Kerken.

Er verschenen een tweetal CD’s met eigen werk en bewerkingen van zijn kamerkoor Canticum Groninghae.

Tevens treedt hij regelmatig op als jurylid bij concoursen voor het Koninklijk Nederlands Zangers Verbond.

Lees meer…